Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, zajedno sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji, Nj.E. g. Edvardom Fergusonom i autorom, pukovnikom Nikom Ilićem, zvanično su danas u Belom dvoru u Beogradu otvorili izložbu „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji”.

„Ova izložba predstavlja značajno svedočanstvo zajedničke prošlosti naše dve zemlje i naših naroda. Simbolično, organizuje se na 80. godišnjicu dve važne tajne operacije iz Drugog svetskog rata – Haversak i Halijard. Jubilej je svakako povod, ali mnogo je bitnija sama suština, glavni motiv ove izložbe, a to je istina. Prava slika o jednoj od najozloglašenijih tragedija u istoriji čovečanstva u našoj zemlji, bila je predugo skrivana tokom vremena diktature.

Ova prezentacija je još jedno znamenje koje nesumnjivo pokazuje ono što su pravi rodoljubi znali tokom svih decenija nametnutih laži, iako nisu smeli javno da govore o tome. Da su general Mihailović i vojnici Kraljevske jugoslovenske vojske u Otadžbini, bili deo savezničkih snaga i borili se protiv nacističkog zla. Draža je zaista bio, kako su ga često zvali, „prvi i najverniji vojnik“ mog oca; Kralj Petar Drugi je to veoma dobro znao i jako je poštovao svog đenerala. Razlozi zbog kojih je junak prikazan kao izdajnik, i zašto je njegova sudbina bila toliko teška i nepravedna, leže u političkim i špijunskim igrama, ali to je tema za sebe.

Najvažnije je da je istina opstala i izašla iz tame. Naša želja nije da živimo u prošlosti, nego da znajući i poštujući je, koristimo lekcije i primere naše istorije da gradimo budućnost”, rekao je Prestolonaslednik u svom govoru.

Posetioci izložbe imali su priliku da vide istorijske fotografije i druga dokumenta koje je pukovnik Ilić sa velikom posvećenošću i predanošću prikupio i pripremio, kako bi ovekovečio akcije oficira i vojnika oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva i britanskih vojnih misija koje su delovale u okupiranoj Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata. Mnogi od ovih dokumenata nikada nisu bili viđeni ili objavljeni u svom sadašnjem obliku. Prikupljeni su iz Imperijalnog vojnog muzeja i Državnog arhiva Londona, kao i privatnih kolekcija rođaka onih koji su se borili zajedno s jugoslovenskim narodom u tim teškim i mračnim danima od 1941. do 1945. godine.

Kako je autor naveo u brošuri koja prati izložbu, do trenutka kada je Jugoslavija oslobođena od Nemaca, njen narod je pretrpeo više žrtava nego što su ratni gubici Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država zajedno. „Srbi su imali najveći broj žrtava. Ova izložba fotografija je stoga posvećena stradanjima srpskog naroda, prihvatajući njegovu glavnu ulogu u pobedi nad fašizmom – kao i porodicama britanskih i vojnika Komonvelta koji su se zajedno s drugim Jugoslovenima borili protiv tiranije do konačne slobode.”

Nj.E. ambasador Ferguson se takođe obratio na otvaranju izložbe, naglašavajući važnost kulture sećanja kao temelja za budućnost. Njegova Ekselencija je takođe istakao da je jako važno za nas da znamo istoriju, i da učimo iz nje; da se fokusiramo na radu za budućnost, koji će se temeljiti na poukama iz prošlosti, a koje ćemo najbolje dobiti kada se otvorenog uma suočimo sa mitovima i predrasudama.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i Nj.K.V. Princ Aleksandar, Prestolonaslednikov najmlađi sin, predstavnici državnih organa Srbije, izaslanik Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Porfirija, otac Aleksandar Sekulić, brojni ambasadori i drugi predstavnici diplomatskog kora, članovi savetodavnih tela Krune, Princezina sestra g-đa Beti Rumeliotis, predstavnici kulturnih institucija, kao i mnogi drugi ugledni gosti iz sfera biznisa, umetnosti, kulture i javnog života Srbije.

Izložba je prvobitno otvorena u septembru 2020. godine, u saradnji između Ministarstva odbrane Srbije i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu. Kako je pandemija COVID-19 otežala ljudima da je vide, želja Prestolonaslednika Aleksandra bila je da ovo važno svedočanstvo naše prošlosti bude ponovo dostupno narodu Srbije. Današnja izložba je dopunjena novim slikama i dokumentima koji su u međuvemenu otkriveni i kojih nije bilo na prvobitnoj postavci.

Izložba „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji” biće otvorena za posetioce radnim danima do 21. juna, između 11:00 i 14:00 časova, uz prethodnu najavu Kancelariji Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, telefonom +381 11 306 4000 ili putem mejla: [email protected]