Kraljevski dom Karađorđevića slavi danas krsnu slavu Kraljevske porodice – Svetog Andreja Prvozvanog, u Kraljevskom dvoru u Beogradu.

Domaćini su Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, a proslavi su prisustvovali predstavnici verskih zajednica i savetodavnih tela Krune, kao i brojni prijatelji kraljevske porodice.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g-din Irinej služio je svetu liturgiju u dvorskoj kapeli Sv. Andreja Prvozvanog uz sasluženje sveštenstva beogradsko – karlovačke Mitropolije, a po završetku liturgije je obavljen čin sečenja slavskog kolača u Plavom salonu Kraljevskog Dvora koji je obavio Njegova Svetost Patrijarh srpski g-din Irinej.

„Njegova Svetost Patrijarh Irinej i ove godine nam je učinio čast da bogosluži u dvorskoj crkvi na dan kada slavimo Apostola Andreja Prvozvanog. Na tome smo mu zahvalni, kao i svima vama što smo se okupili oko slavske trpeze. Nas Srbe vekovima okuplja proslava sveca zaštitnika, kao ljude, kao rod i kao zajednicu sa svojim krsnim imenom. I danas nam je to slavlje potrebno kao što je to bilo i nekada. Čini se da od slave do slave, svake godine pravimo dnevnik onoga što nam se desilo i onoga čemu se nadamo u godini pred nama. Nas je u ovoj godini posebno obradovalo venčanje Princa Filipa i Princeze Danice. Ove godine su nas mnoge stvari i ožalostile. Poslednja je odlazak našeg dragog rođaka rumunskog Kralja Mihaila, čijoj duši neka bude pokoj i večni spomen. Našem narodu potrebni su vera, strpljenje i mudrost. Vera – da nam da snagu, strpljenje – da se odupremo slabosti u sebi, a mudrost – da ne izdamo svoju sudbinu“, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Proslavi Sv. Andreja Prvozvanog prisustvovali su i Njihova Kraljevska Visočanstva Princ Mihailo i Princeza Ljubica, gospodin Milan-Cile i gospođa Beba Marinković, roditelji Nj.K.V. Princeze Danice, Njihova Preosveštenstva Episkop šabački Lavrentije, Episkop vranjski Pahomije, Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, Episkop mileševski Atanasije, Efendija Edin Aščerić, muftija niški, Efendija Sead Nasufović, Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije, beogradski Nadbiskup monsinjor Stanislav Hočevar, Veliki Rabin Isak Asiel, članovi savetodavnih tela Krune g-din Dragomir Acović, g-din Branko Terzić, g-din Matija Bećković, g-din Predrag Marković, g-din Milan Parivodić, g-din Zoran Živanović, prof. dr Kosta Čavoški, g-din Đorđe Đurišić, g-din Dušan Babac, prof. dr Čedomir Antić, g-din Đurđe Ninković, g-din Ljubodrag Grujić, kao i mnogi drugi uvaženi gosti.

Efendija Sead Nasufović, Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije, beogradski Nadbiskup monsinjor Stanislav Hočevar, Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar i Veliki Rabin Isak Asiel Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina i Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej Slavski kolač na Kraljevskom dvoru Proslava Kraljevske slave na Kraljevskom dvoru

Liturgija u dvorskoj kapeli Sv. Andreja Prvozvanog Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar u dvorskoj kapeli