Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina sa radošću saopštavaju da je kraljevska porodica dobila još jednog člana. Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Danica, supruga Nj.K.V. Princa Filipa, rodila je sina Stefana u Beogradu u nedelju, 25. februara 2018. godine u 10:30 časova.

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, zvona hrama Svetog Save zvonila su kao znak rođenja novorođenčeta kraljevske porodice Karađorđević, a ovo je prvi put u istoriji da je 49 zvona najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu objavilo takvo rođenje. Ovim povodom oglasila su se i zvona crkve Svetog Đorđa na Oplencu, kao znak rođenja princa.

Majka i beba se osećaju dobro. Roditelji, Princ Filip i Princeza Danica, srdačno zahvaljuju svima na čestitkama, zajedno sa Njihovim Kraljevskim Visočanstvima Prestolonaslednikom Aleksandrom i Princezom Katarinom.

Ovo je prvo rođenje muškog deteta u kraljevskoj porodici u Srbiji nakon 90 godina kada se Nj.K.V. Princ Tomislav rodio u Beogradu. On je bio brat Njegovog Veličanstva Kralja Petra II, dede Nj.K.V. Princa Filipa.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Filip je brat blizanac Nj.K.V. Princa Aleksandra, i drugi u redu nasleđa Prestola, posle Princa Naslednika Petra. Sin je Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Njenog Carskog i Kraljevskog Visočanstva Princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance. Princ Filip je unuk Nj.V. Kralja Petra II i Nj.V. Kraljice Aleksandre. Kršteni kumovi su mu Nj.V. grčki Kralj Konstantin, Nj.V. španska Kraljica Sofija i Nj.K.V. Vojvotkinja od Kalabrije.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Danica rođena je u Beogradu, 17. avgusta 1986. godine. U Parizu živi od 1992. godine, gde je završila najveći deo školovanja i studije. Diplomirala je na grafičkom dizajnu i vizuelnim komunikacijama na Akademiji primenjenih umetnosti u Parizu i paralelno na studijama Uporedne Književnosti i Slavistike na Univerzitetu Sorbona-Pariz. U Londonu, Princeza je završila master studije grafičkog dizajna i komunikacija na Čelzi koledžu za umetnost i dizajn – Univerzitet umetnosti u Londonu. Veliki deo svog detinjstva i odrastanja paralelno provodi u Beogradu.

 

Njihova Kraljevska Visočanstva Princ Filip i Princeza Danica venčali su se u Sabornoj crkvi u Beogradu 7. oktobra 2017. godine. Venčanje je služio Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej. Kuma je bila Nj.K.V. Princeza Viktorija od Švedske, a kum Nj.K.V. Princ Petar.