Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina i dr Elejn Lejkok, medicinski savetnik humanitarne organizacije Lajflajn Velika Britanija i dugogodišnja saradnica i prijatelj Kraljevske porodice i Fondacije Princeze Katarine, u pratnji Princezine sestre g-đe Beti Rumeliotis, svečano su isporučile pomoć u vidu medicinske opreme Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Ozren“ u Sokobanji.

Donacija vrednosti više od 100.000 evra, koja obuhvata 92 bolnička kreveta i dušeka, potpuno opremljeno sanitetsko vozilo, aparat fibroskop, računare i kompjutersku opremu, ostvarena je zahvaljujući dr Elejn Lejkok, kao i saradnji sa Lajflajn organizacijom iz Čikaga, čiji je Princeza Katarina pokrovitelj. Sredstva za ambulatno vozilo prikupljena su u martu ove godine kada su Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina prisustvovali tradicionalnom humanitarnom koncertu koji je doktorka Lejkok organizovala u Ferfild crkvi u Nortvud Hilsu u blizini Londona.

Svečanom uručenju u „Ozren“ bolnici prisustvovali su i gospodin Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja, dr Mihajlo Jovanović, direktor bolnice „Ozren“, g-đa Snežana Filipović, zamenica direktora bolnice, g-đa Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog okruga, g-đa Rada Milićević, direktorka Sektora osiguranja Republičkog fonda za zdravsteno osiguranje, g-đa Marija Milić, direktorka Sektora za kontrolu RFZO, g-đa Svetlana Milijić, direktorka niške filijale RFZO, kao i brojni drugi prijatelji i partneri koji podržavaju humanitarni rad dr Elejn Lejkok i Nj.K.V. Princeze Katarine.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina i dr Elejn Lejkok sarađuju od 2001. godine i uspešno su ostvarile mnoge projekte uključujući i Dom „Kulina“ gde je napravljena porodična jedinica kako bi se deca sa smetnjama u razvoju pripremila da napuste bolnicu. Takođe, u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“ urađeno je mnogo toga – stomatološka ordinacija, novo gerijatrijasko odeljenje, a nabavljena su i dva ambulantna vozila. Uz pomoć dr Lejkok, Princeza Katarina otvorila je i tri obdaništa – u Toponici, Gornjem Matejevcu i Beloj Palanci. Nj.K.V. Princeza Katarina i dr Elejn Lejkok takođe su veoma angažovane u uvođenju palijativne nege u ustanove u Srbiji, pa je tako prvi centar pod imenom „Centar za palijativnu negu Princeza Katarina“ otvoren 2013. godine u Knez selu.

Specijalna bolnica za plućne bolesti „Ozren“ najstarija je zdravstvena ustanova u Sokobanji, a specijalizovana je u lečenju opstruktivnih bolesti pluća, kardio vaskularnih i očnih oboljenja.