Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Nj.K.V. Princeza Katarina su sa velikim zadovoljstvom prihvatili da budu počasni pokrovitelji prvog Edukativnog simpozijuma grčko-srpskih lekara „Hipokratove vrednosti i medicina” i otkrivanja Hipokratove biste, kao i sadnje Hipokratovog drveta, koja je održana danas na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. 

Ovaj značajan skup medicinskih stručnjaka organizuje se u saradnji Hipokratovog instituta globalnih doktora iz Grčke i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njihova Kraljevska Visočanstva nisu mogla da prisustvuju zvaničnom otvaranju simpozijuma i otkrivanju Hipokratove biste, zbog obaveza u inostranstvu, ali je prof. dr Aleksandar Ljubić, član Kraljevskog medicinskog odbora, pročitao njihovo pozdravno pismo u okviru ceremonije otvaranja. Jako su srećni što će uvaženi gosti iz Grčke danas takođe imati priliku da obiđu Kraljevski dvor. 

„Značaj ovakvih simpozijuma je izuzetan. Znanje i dobro obrazovanje, kao i njihovo stalno usavršavanje, glavni su resursi i osnovni temelji savremenog društva. Razmenom znanja i iskustava iz svakodnevne prakse, stvaraju se „mostovi informacija“, koji povezuju jedan deo sveta sa drugim, povezujući medicinske stručnjake iz svih krajeva planete, sa jednim velikim, plemenitim ciljem – da se unapredi i olakša rad lekara, na dobrobit cele naše civilizacije. 

Кada se izgovori reč „borba“, uobičajena konotacija je nešto loše – čin nasilja koji zaslužuje svaku osudu. Ali borba koju medicinski radnici vode svakodnevno, borba protiv nevidljivih protivnika, je plemenita bitka, u kojoj se često zanemaruje sopstvena bezbednost, zarad dobrobiti pacijenata, a u tu borbu lekari se upuštaju sa najboljim mogućim instrumentom koji postoji – znanjem. To zaslužuje svaku pohvalu i iskrenu zahvalnost svima vama. Predanost, posvećenost, i nesebična požrtvovanost – to su reči koje samo delimično opisuju šta znači biti lekar. 

Pored glavne, medicinske strane ovog Simpozijuma, ističemo još jedan, veoma važan aspekt – iskreno prijateljstvo naroda Grčke i Srbije. Te bratske veze su se kroz istoriju mnogo puta pokazale i dokazale. A ovakvi simpozijumi čine ih još čvršćim, može se reći, neraskidivim“, naveli su između ostalog NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina u svojoj poruci. 

Njihova Kraljevska Visočanstva zahvaljuju se profesoru dr Antoniosu Polidoru i svim ostalim članovima Organizacionog odbora na ukazanoj počasti ,da budu pokrovitelji ovog značajnog simpozijuma. Takođe su veoma srećni što je jedan od predavača njihov dragi prijatelj, profesor dr Afksendijos Kalangos, koji je mnogo puta nesebično podržao humanitarni rad Kraljevskog para Srbije i pomogao mnogim ljudima iz naše zemlje. 

  

„Izražavam zahvalnost i poštovanje Nj.K.V. Prestolonasledniku Aleksandru i Princezi Katarini na odluci da budu pokrovitelji „Svečanog otkrivanja Hipokratove biste i svečanosti posvećene Hipokratom drvetu“, kao i Grčko-srpskog simpozijuma o Hipokratovim vrednostima. Hvala vam na ljubaznoj pomoći u razvijanju odnosa sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, koja je od velikog značaja za međunarodnu medicinsku zajednicu”, rekao je profesor dr Antonios Polidoru, generalni sekretar Hipokratovog instituta globalnih doktora i ambasador grčkog turizma.   

 

Dr Georgi Patoulis, predsednik Atinskog medicinskog udruženja i predsednik Hipokratovog instituta globalnih doktora, gospodin Aristotelis Pavlidis, predsednik Кos Hipokratove fondacije, i prof. dr Atanasios Gianukas, dekan Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Tesaliji, takođe su se obratili prisutnima na svečanom otvaranju.