Povodom uznemirujuće vesti da je Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom G. Porfiriju i Episkopima danas zabranjen ulazak na Kosovo, Nj.K.V Prestolonaslednik Aleksandar izdaje sledeće saopštenje, najoštrije osuđujući ove štetne radnje takozvanih prištinskih institucija:

„Sa velikom uznemirenošću primio sam vest da zbog odluke takozvane Kurtijeve vlade, Njegova Svetost i Episkopi naše Crkve nisu moglи danas da uđu na Kosovo, da započnu rad godišnjeg Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, u vekovnom domu naših patrijarha, Pećkoj patrijaršiji. Najoštrije osuđujem ove neodgovorne i štetne postupke institucija takozvane „države Kosovo“! Patrijarh Porfirije je uvek bio najsnažniji zagovornik istinskih hrišćanskih vrednosti i najveći promoter mira, razumevanja i zajedničkog života Srba i Albanaca. Takva sramna zabrana nikome ne služi na čast.

Da se ovako nešto desi je nezamislivo i neprihvatljivo, i duboko sam uznemiren i zabrinut. Sloboda veroispovesti se mora poštovati, ali očigledno je da je to samo još jedno od osnovnih ljudskih prava koja se Srbima na Kosovu uskraćuju! Ovim putem apelujem na sve one koji imaju uticaja na Kurtija, da urade sve što mogu da zaustave ovu diskriminaciju i torturu.

Stav Krune je čvrst i nepokolebljiv: Kosovo i Metohija su neodvojivi, istorijski i sudbiski deo Srbije, kolevka i dom njenog naroda, Crkve i kulture! Bez želje da se mešam u politiku onih koji kroje sudbinu sveta, ističem da se ne može i ne sme preduzeti nikakva akcija koja bi naš narod koštala opstanka i prava da živi u svojoj zemlji, na svom imanju i na sopstvenom tlu. Pećka patrijaršija je vekovima dom i presto našeg Patrijarha, i niko mu ne sme zabraniti da tamo ode i donese utehu i nadu našem narodu!“