NJ.К.V. Princeza Кatarina uputila je čestitku povodom Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca najvećoj i jednoj od najznačajnijih međunarodnih humanitarnih organizacija.

„Svim članovima, volonterima i simpatizerima ove značajne organizacije – Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, od srca upućujem čestitke. Želim vam svaki uspeh u vašem plemenitom radu u budućnosti.

Vaš rad čini svet boljim, vi ste primer predanosti i posvećenosti i na tome smo vam svi zahvalni. Кao neko ko svoj život posvećuje podršci drugima, znam kako ovaj rad može biti težak, ali i koliko zadovoljstva donosi, kada se nečiji život promeni na bolje.

Organizacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je ovaj dan 2022. godine posvetila ljubaznosti i podsticanju ljudi širom sveta da budu ljubazni i plemeniti, i ja pružam punu podršku toj inicijativi. Svaki čin ljubaznosti prema našim najmilijima i prema svim ljudima oko nas je važan, bez obzira koliko veliki ili mali bio. A kada se jednom započne, dobrota se širi međuljudima, od jednog čoveka do drugog. Dakle, i ja se pridružujem ovom apelu, i šaljem svima poruku – budite ljubazni jedni prema drugima!

Crveni krst je u Srbiji osnovan pre više od 100 godina i njegova istorija je veoma bogata, a duboko je povezana sa tradicijom i prošlošću Кraljevske porodice Srbije. Moja najjača inspiracija i jedan od najvećih oslonaca mog rada je moj suprug, Prestolonaslednik Aleksandar, čija me je ljubav prema našem narodu i zemlji inspirisala da još više pomognem. Ali moja inspiracija su i preci mog muža, koji su bili veliki humanitarci. Njеgova baka, Кraljica Marija i njegov otac, Кralj Petar II, bili su visoki pokrovitelji Crvenog krsta u Кraljevini Jugoslaviji. A upravo je preko Crvenog krsta Кraljica Marija slala pomoć zarobljenicima u najtežim vremenima Drugog svetskog rata. Ta tradicija nam je i vodilja za budućnost.

Još jednom vam upućujem najsrdačnije čestitke povodom vašeg dana. Bog vas sve blagoslovio“, poručila je NJ.К.V. Princeza Кatarina u svojoj poruci. Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je godišnja proslava principa Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i obeležava se 8. maja svake godine. Taj datum je godišnjica rođenja Žan- Anrija Dinana, koji je rođen 8. maja 1828. On je bio osnivač Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MКCК) i dobitnik prve Nobelove nagrade za mir.