NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina prisustvovali su danas komemoraciji pokojnom profesoru Miroslavu Gašiću, članu Кrunskog saveta, voljenom i istinskom prijatelju Кraljevske porodice Srbije, koja je održana u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Odeljenje hemijskih i bioloških nauka organizovalo je ovaj komemorativni skup u znak sećanja na preminulog redovnog člana SANU, akademika Gašića, priznatog stručnjaka u oblasti hemije, profesora Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, saradnika mnogih cenjenih stranih naučnih institucija.

„Još uvek se osećam veoma emotivno i ne mogu da verujem da nema našeg dragog profesora Gašića. Bilo mi je veoma žao što nismo uspeli da prisustvujemo sahrani, zbog obaveza u inostranstvu, ali ova komemoracija je prilika da se setimo ovog velikog čoveka, koji je bio pravi intelektualac i iskreni prijatelj, i da svi odamo poštu njegovom naučnom radu i pokažemo da njegova dostignuća neće biti zaboravljena.

Uvek ću se rado sećati naših razgovora, njegovih mudrih reči i saveta. Sećanje na njega će dugo živeti u svima nama koji smo ga poznavali, poštovali ga i voleli“, rekao je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

O životu i profesionalnim dostignućima profesora Gašića ovom prilikom govorili su akademik Vladimir Stevanović, akademik Bogdan Šolaja, prof. dr Dušan Sladić i akademik Živorad Čeković.