NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i njegova Fondacija za obrazovanje i kulturu nastavili su tradiciju nagrađivanja više od 600 najboljih maturanata iz Srbije i Republike Srpske za izuzetne akademske rezultate postignute u srednjoj školi. Ove godine obeležavamo 20 godina od kada je 2002. godine organizovan prvi prijem i dodela nagrada najboljim srednjoškolcima.

U duhu tradicije svojih predaka, NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar je osnovao Fondaciju za obrazovanje i kulturu, sa ciljem da pruža podršku mladima. Prestolonaslednik Aleksandar je, zajedno sa saradnicima i partnerima, posvećen unapređenju obrazovanja i akademskog istraživanja u Srbiji, kao i rešavanju problema odliva mladih i talentovanih ljudi iz zemlje.

Umesto tradicionalne ceremonije, kakva je bila organizovana u Belom Dvoru pre početka pandemije COVID-19, na kojoj su maturanti imali priliku da se lično upoznaju sa NJ.К.V. Prestolonaslednikom Aleksandrom, ovogodišnja jubilarna dodela nagrada je, kao i dve prethodne godine, organizovana onlajn, a pohvalnice i pokloni za maturante upućeni su njihovim školama.

NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar čestitao je najboljim učenicima uspeh, kao i njihovim nastavnicima i roditeljima koji su tome doprineli, i poželeo im sreću u daljem školovanju. „Želja nam je da vas motivišemo da nastavite dalje, jer obrazovanje je najvažnije. Morate da nastavite da radite na svom obrazovanju i da se usavršavate. Pre svega, zbog vas i vaše budućnosti, ali i zbog dobrobiti cele naše zemlje.

Srbiji i Republici Srpskoj su potrebni dobro obrazovani, pametni mladi ljudi. Samo pomoću znanja naša otadžbina može da napreduje i da se razvija. Vi ste naši budući lideri, oni koji će naslediti ovu zemlju od nas. A našoj zemlji je potrebno da ostanete ovde“, rekao je Prestolonaslednik Aleksandar.

Njagovo Кraljevsko Visočanstvo se zahvalio ministrima prosvete Srbije i Republike Srpske, NJ.E. g-dinu Branku Ružiću i NJ.E. g-đi Nataliji Trivić, na podršci koju nadležna ministarstva tradicionalno pružaju. Posebno se zahvalio korporaciji NCR, sponzoru ove manifestacije, kao i Link grupi koja i ove godine dodeljuje 40 stipendija za svoju prestižnu IT akademiju. Njegovo Кraljevsko Visočanstvo je takođe veoma zahvalan Istorijskom arhivu grada Užica i Arhivu Republike Srpske u Banjaluci na velikoj podršci.

U nastavku pogledajte video o 20 godina tradicije nagrađivanja najboljih maturanata, kao i obraćanja NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra, NJ.E. g-dina Branka Ružića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, NJ.E. g-đe Natalije Trivić, ministarke prosvjete i kulture Republike Srpske, g-đe Bojane Vasiljević, izvršne direktorke NCR-a za ljudske resurse za region Istočne Evrope, dr Valentina Кuleta, predsednika Link grupe i dr Vladimira Cmiljanovića, srpskog naučnika i predsednika kompanije Swiss Rockets AG.