Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar prisustvovao je danas ceremoniji u znak sećanja na srpske i francuske pilote iz Prvog svetskog rata u Smederevskoj Palanci i otkrivanju spomenika.

Vence na spomenik su položili NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, NJ.E. g-đa Kristin Moro, ambasador Republike Francuske, NJ.E. g-đa Dagmar Repčekova, ambasador Republike Slovačke, g-din Dragan Popović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, g-din Slavoljub Đurić, predsednik skupštine opštine Smederevska Palanka, pukovnik Antonios Kostakis, vojni ataše pri ambasadi Grčke, g-din Žan Klod Sege, potomak francuskog pilota, predstavnici Aero kluba „Prijedor“ i „Udruženja ratnih dobrovoljaca“.

U svom obraćanju, Prestolonaslednik Aleksandar je istakao: „Veoma sam srećan što sam danas ovde, na otkrivanju spomenika francuskim i srpskim pilotima iz Prvog svetskog rata. Moj deda, Njegovo Veličanstvo Kralj Aleksandar, imao je pionirsku ulogu u nastanku srpske avijatike. On je bio prvi Srbin koji je leteo avionom, u blizini Pariza, 1910. godine. Kao vrhovni komandant srpske vojske u Velikom ratu, moj deda je redovno obilazio francusku eskadrilu „MF 99“ koja je dala veliki doprinos ratnim naporima Srbije. Moj otac, Njegovo Veličanstvo Kralj Petar II, i sam je bio pilot pri britanskom Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu tokom Drugog svetskog rata. Kao njihov ponosni potomak, od srca čestitam svim organizatorima otkrivanje ovog izuzetnog spomenika. On će biti podsetnik novim generacijama na slavne dane Kraljevine Srbije i njeno ratno savezništvo sa Francuskom.“

IMG_0054w IMG_0124w IMG_9822w IMG_9824w
IMG_9853m IMG_9869m IMG_9990w