Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina, u pratnji g-dina Darka Spasića, člana Krunskog saveta, prisustvovali su pomenu povodom pedeset tri godina od smrti Njenog Veličanstva blaženopočivše Kraljice Marije, danas u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Svetu Arhijerejsku Liturgiju i parastos služilo je sveštenstvo oplenačkog namesništva. Njihova Kraljevska Visočanstva položili su venac i zapalili sveće na njenom grobu.

Nj.V. Kraljica Marija od Jugoslavije bila je kćerka Nj.V. Kralja Ferdinanda od Rumunije i Nj. V. Kraljice Marije od Rumunije (kćerke Nj.K.V. Princa Alfreda, Vojvode od Edinburga, sina Kraljice Viktorije od Velike Britanije). Kraljica je rođena u Goti, u Turingiji u Nemačkoj, 6. januara 1900, a umrla u Londonu, 22. juna 1961. Njeno Veličanstvo udala se za Nj.V. Kralja Aleksandra I od Jugoslavije u Beogradu, 8. juna 1922, i sa njim imala tri sina –Prestolonaslednika Petra (kasnije Nj.V. Kralja Petra II, oca Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II) i Kraljeviće Tomislava i Andreja.

Bila je veoma omiljena u srpskom narodu. U tradicionalnom društvu tadašnje Srbije, bila je uzor smerne supruge i majke. Bila je aktivna u dobrotvornim organizacijama. Posle ubistva Nj.V. Kralja Aleksandra u Marselju, 9. oktobra 1934. ostala je da se brine o sinovima i sprema Petra da preuzme kraljevske dužnosti kada postane punoletan. Kada je kralj Petar II stupio na presto 28. marta 1941. ona je postala kraljica-majka. Tokom Drugog svetskog rata učestvovala je u radu Crvenog krsta preko koga je slala humanitarnu pomoć u Jugoslaviju ali se nije potpisivala svojim imenom već pseudonimom Marija K. Đorđević.

 Posle Drugog svetskog rata skromno je živela u Engleskoj na imanju u Kentu. Šarl de Gol je 1959. odlikovao velikim krstom Ordena legije časti. Umrla je 22. juna 1961. u Londonu i sahranjena u Kraljevskom groblju Frogmor u Vindzoru. Njeni posmrtni ostaci su ekshumirani i preneti u Srbiju 29. aprila 2013. godine, da bi 26. maja 2013. u okviru državne sahrane bili sahranjeni na Oplencu, u porodičnom mauzoleju Kraljevske porodice u Crkvi Svetog Đorđa.

IMG_6541m IMG_6492m IMG_6461m IMG_6420m

IMG_6381m IMG_6371m