Kraljevski kompleks na Dedinju ponovo dočekuje posetioce. Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina svečano su danas otvorili turističku sezonu za 2023. godinu i pozvali sve zainteresovane da se pridruže obilascima koje organizuje Turistička organizacija Beograda. Događaj je počeo minutom ćutanja, u sećanje na izgubljene živote u prošlonedeljnim tragedijama.

„Svih prethodnih godina ova otvaranja uvek su bila radosna i srećna, ali sada je nad nama senka užasne tragedije koja nas je zadesila prošle nedelje. Nije lako vratiti se redovnim obavezama nakon nečeg tako strašnog. U danima koji su usledili nakon tog užasnog čina, naša kancelarija primila je nekoliko poziva iz raznih škola. Pitali su da li smo otvoreni za posete, sa nadom da će to „pomoći deci da skrenu pažnju sa tragedije“. Nikada ne smemo niti možemo zaboraviti šta se dogodilo. Ovakve reči su nešto što nam daje nadu da, bar malo, možemo pomoći deci da lakše prebrode sve ovo.

Kraljevski kompleks je posebno mesto, bogato istorijom i nasleđem mojih predaka. Želim da ljudi u Srbiji i svetu mogu da vide i osete svu istoriju i tradiciju koju ima naš porodični dom. Veoma je važno da se to prenese na naše mlađe generacije. Ako se ne ponosimo svojom slavnom prošlošću, ako nismo mi ti koji je negujemo i prenosimo dalje saznanja i činjenice o njoj, niko drugi to neće učiniti umesto nas. Organizovani turistički obilasci su najbolja prilika da se vidi ovo prelepo mesto, oseti naša slavna prošlost i nauči nešto novo“, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Gospodin Miodrag Popović, v.d. direktora Turističke organizacije Beograda, zahvalio se Njihovim Kraljevskim Visočanstvima na saradnji i još jednom istakao da je Kraljevski kompleks jedna od najvećih turističkih atrakcija Beograda. „Nadamo se da ćemo na ovaj način upotpuniti već bogatu ponudu našeg grada. Posete Dvorskom kopleksu su jedan od najposećenijih programa, koje su i dobar način da se naši građani podsete, a strani upoznaju sa istorijom Srbije i Beograda“, rekao je g. Popović.

Predstavnike medija koji su se pridružili prvom obilasku u Kraljevskom Dvoru dočekali su Njihova Kraljevska Visočanstva i gospodin Popović. U pratnji profesionalnog turističkog vodiča, imali su priliku da uživaju u istom obilasku koji će i turisti imati kada dođu u posetu – Kraljevskom Dvoru, Belom Dvoru, Kraljevskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog i Kraljevskom parku.

Turiste će, kada im to obaveze budu dozvoljavale, dočekati Prestolonaslednik i Princeza. Obilazak je prijatna šetnja u trajanju od sat i po, za upoznavanje sa istorijom, zaostavštinom i kulturom naše zemlje. Pre povratka Kraljevske porodice u Srbiju, Kraljevski kompleks bio je zatvoren za javnost, a otvaranje za turiste bila je jedna od prvih važnih odluka Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra.

Turistička organizacija Beograda (TOB) organizuje obilaske Kraljevskog kompleksa svakog vikenda subotom u 9.30 i 12.30 časova. Ulaznica kupljena kod Turističke organizacije Beograda uključuje organizovani autobuski prevoz od Trga Nikole Pašića do Kraljevskog kompleksa – okupljanja za prevoz su u 9.30 i 12.30 časova. Cena ulaznice je 1500 dinara. Broj posetilaca u grupi je ograničen na najviše 30.

Za informacije i rezervacije turisti treba da posete Turistički informativni centar u Beogradu, Knez Mihailova 56, telefon: 011 26 35 622, mejl: [email protected], vebsajt www.tob.rs.

Škole, studenti i udruženja penzionera mogu da obiđu Kraljevski kompleks na Dedinju u najavljenim grupnim posetama svakog radnog dana od 9 do 15 časova uz obavezno obaveštenje Kancelariji Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra najmanje 7 do 10 dana unapred, na telefon +381 11 306 4014 ili putem i-mejla: [email protected]. Svaka grupa mora da se sastoji od najmanje 10 a najviše 40 posetilaca. Vebsajt: www.dvor.rs