Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina prisustvovali su u Londonu krunisanju Njihovih Veličanstava Kralja Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih Krunskih zemalja Komonvelta Čarlsa III i Kraljice Kamile, koje je održano u subotu 6. maja, u Vestminsterskoj opatiji.

Dan ranije, u petak 5. maja, Njihova Kraljevska Visočanstva su prisustvovali formalnom prijemu za kraljevske porodice i šefove država koji su Kralj i Kraljica priredili u Bakingemskoj palati.

Krunisanje je značajna svečanost za ustavne parlamentarne monarhije, to nije obična proslava, već predstavlja događaj od najvišeg državnog značaja i pre svega važnu versku ceremoniju. Kao istorijsko poređenje sa Srbijom, veoma je slično krunisanju Kralja Petra I koje je obavljeno u Sabornoj crkvi u Beogradu, uz miropomazanje u manastiru Žiča. Zbog toga se krunisanje monarha Ujedinjenog Kraljevstva i vrši u Vestminsterskoj opatiji, jednom od najvažnijih hramova u Engleskoj.

„Krunisanje mog ujaka, Kralja Čarlsa III, bio je veoma važan događaj, zaista impresivna verska ceremonija i bili smo dirnuti i počastvovani što su nas zamolili da prisustvujemo. Ipak, nemoguće je bilo izbeći da naše misli i emocije ne budu sa žrtvama strašnih tragedija koje su se dogodile u Srbiji, i njihovim bližnjima, što se duboko urezalo u srca svih nas. Tuga za izgubljenim životima će trajati večno, Srbija se nikada neće u potpunosti oporaviti od tih užasnih događaja. Molimo se Gospodu za pokoj duša preminulih i utehu njihovim porodicama. Članovi kraljevskih porodica i drugi svetski lideri koje smo sreli izrazili su nam iskreno saučešće i zamolili nas da ga prenesemo narodu Srbije.

Monarh u ustavnoj parlamentarnoj monarhiji uvek mora biti u službi svog naroda, a krunisanje je jedan od važnih koraka koje on preduzima na ovom putu vršenja dužnosti nasleđenih od njegovih prethodnika. To je najviši zalog časti koji polaže pred Bogom i svojim narodom, a koji predstavlja oslonac njegove službe“, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Krunisanje Kralja Čarlsa III bilo je jedinstven događaj jer su mnogi novi detalji ugrađeni u vekovnu tradiciju, odajući počast svim građanima Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta, njihovim različitostima i kulturama. To je takođe bilo prvo krunisanje u istoriji kome su prisustvovali drugi monarsi šefovi država i ostali članovi kraljevskih porodica izvan Velike Britanije.

Ceremonija krunisanja počela je povorkom u kojoj su Kralj i Kraljica došli od Bakingemske palate do Vestminsterske opatije. Njihova Veličanstva su ušla u crkvu, a prethodile su im procesije koje su činili verski poglavari i predstavnici različitih religija, kao i predstavnici nacija i država Komonvelta. Najviša politička ličnost u Ujedinjenom Kraljevstvu, premijer Nj.E. gospodin Riši Sunak, takođe je učestvovao u ceremoniji. Crkvenu službu obavio je kenterberijski arhiepiskop Džastin Velbi. Muziku za ceremoniju odabrao je lično Kralj, a u izbor je bila uključena i grčka pravoslavna muzika, u znak sećanja na Kraljevog oca, pokojnog Vojvodu od Edinburga, Princa Filipa.

Kralju i Kraljici su u ključnim trenucima ceremonije uručene regalije – krune, šar i žezla – koje simbolizuju različite aspekte dužnosti i odgovornosti monarha. Ceremonija se sastojala od pet faza, od kojih je svaka deo važne tradicije i nosi svoju simboliku. Posle crkvene ceremonije, Kralj i Kraljica su se zajedno sa ostalim članovima britanske kraljevske porodice vratili u Bakingemsku palatu i izašli pred narod, na čuvenom balkonu.

Zajedno sa Kraljevskim parom Srbije, krunisanju su prisustvovale kraljevske porodice Evrope i sveta: Nj.V. Kralj Karl XVI Gustav i Nj.K.V. Prestolonaslednica Viktorija od Švedske, Nj.V. Kralj Filip  i Kraljica Matilda od Belgije, Nj.V. Kralj Felipe VI i Kraljica Leticija od Španije, Nj.V. Kralj Vilem-Aleksandar i Kraljica Maksima od Holandije, Nj.K.V. Prestolonaslednik Hakon i Princeza Mete-Marit od Norveške, Nj.K.V. Prestolonaslednik Frederik i Princeza Meri od Danske, Nj.C.V. Prestolonaslednik Fumihito i Princeza Kiko od Japana , Nj.S.V. Princ Albert II i Princeza Šarlen od Monaka, Nj.K.V. Veliki Vojvoda Anri i Velika Vojvotkinja Marija Tereza od Luksemburga, Nj.K.V. Nasledni Princ Alojz i Nasledna Princeza Sofija od Lihtenštajna, Nj.V. Kralj Abdulah II i Kraljica Ranija od Jordana, Nj.V Kralj Mohamed VI od Maroka, Nj.V. Sultan Bruneja Hasanal Bolkiah ibni Omar Ali Saifudien III, Nj.V. Kralj Malezije Abdulah od Pahanga, Nj.V. Emir Tamim bin Hamad Al Tani od Katara, Nj.V. Emir Mohamed bin Rašid Al Maktum od Dubaija, Nj.V. Kralj Džigme Ketsun Pema od Butana, Nj.V. Kralj Vadžiralongkorn i Kraljica Sutida od Tajlanda, kao i Nj.V. Čuvar Krune Rumunije Margareta i Nj.K.V. Princ Radu, Nj.V. Car Simeon od Bugarske, Nj.V. Kraljica An-Mari, Nj.K.V. Prestolonaslednik Pavlos i Princeza Mari-Šantal od Grčke, kao i mnogi drugi članovi kraljevskih porodica.