Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, zajedno sa Nj.K.V. Princezom Katarinom i Nj.K.V.  Princem Aleksandrom, danas je u Belom Dvoru u Beogradu primio i javnosti predstavio novi umetnički predmet u Kraljevskoj zbirci, sliku Vase Pomorišca iz 1940. godine, portret Nj.V. Kralja Petra II u uniformi konjičkog potporučnika.

Portret je poklon Kraljevskoj zbirci od porodice Dizdarević, a predstavljanju su prisustvovali ministar kulture Srbije, Nj.E. Nikola Selaković, i gospodin Radivoje Dizdarević, dugogodišnji prijatelj kraljevske porodice Karađorđević, kao i članovi savetodavnih tela Krune i Princezina sestra gđa Beti Rumeliotis.

Ovom prilikom izložene su i sve druge umetničke slike koje su u prethodnih 20 godina zalaganjem Prestolonaslednika i uz pomoć dobrotvora postale deo Kraljevske zbirke. Ovih devet portreta tako su formirali jedinstvenu kolekciju, prateći želju Kraljevske porodice da doprinese očuvanju naše kulturne baštine i negovanju kulture sećanja. Zbirka ukljuluje dela Jovana Bijelića, Vase Eškićevića, Špira Bocarića, Koste Hakmana i drugih istaknutih umetnika iz vremena Kraljevine Jugoslavije.

„Moj otac se ponovo vratio kući. Ovaj divni portret Kralja Petra II sada je tamo gde i pripada, u domu Kraljevske porodice. Zahvaljujem se našem dragom prijatelju Radetu i porodici Dizdarević na ovom velikom daru i njihovom doprinosu Kraljevskoj kolekciji.

Moji preci, iako često viđeni skoro isključivo kao vojnici, bili su veliki ljubitelji i pokrovitelji umetnosti, posebno naših domaćih umetnika. Kao posledica nesrećnih okolnosti prouzrokovanih burama u našoj nacionalnoj istoriji, mnoga od ovih umetničkih dela su odneta i završila negde daleko, ne samo daleko od našeg porodičnog doma, već i od Srbije. Veoma sam srećan što se sada vraćaju u našu zemlju, gde i pripadaju, kako bi narod naše zemlje mogao da ih vidi i uživa u njihovoj lepoti. To je od izuzetne važnosti  za našu kulturnu baštinu, za naše nasleđe.

Veoma sam srećan što vidim snažne napore države na istom putu. Svi smo bili svedoci brojnih povrataka umetničkih dela, poput slike Paje Jovanovića, zatim, samo pre nekoliko dana model za spomenik kraljevima Petru I i Aleksandru I takođe je došao u Beograd. Ovaj portret mog oca koji danas dobijamo, kao i ostala umetnička dela Kraljevske zbirke, naš su doprinos ovom procesu. Važno je čuvati sećanje na našu prošlost, jer smo mi danas samo deo neraskidive, duge linije, koja nas povezuje sa našim precima, sa našim korenima“ izjavio je Prestolonaslednik ovom prilikom.

Ministar Selaković je preneo da je veoma srećan što je danas prisutan u Belom Dvoru i iskazao zadovoljstvo što vidi da se umetnička dela posvećena Karađorđevićima čuvaju baš u „najprirodnijem mestu na svetu, kući u koju se vratio Kralj Petar Drugi“. Njegova Ekselencija je takođe naglasio: „Povratak je pun života i smisla, čak i kada je neizvestan, opasan i težak. Često pun strepnje, za đaka, za vojnika, za putnika, za izgnanika. Koliko je tek uzvišen kada je u pitanju povratak jednog Kralja! Kralja koji nije dočekao da pređe kućni prag sa kojeg ga je odneo vihor rata i koji mu je ostao nedostižan zbog igara, previše velikih previše moćnih, da bi razumeli šta ljudskost i pravda nalažu.

Ipak na simboličan način, zahvaljujući umetnosti, u kojoj je pravda ponekad jedino dostižna, Kralj se vratio. Čudna je sudbina srpskih kraljeva, prepuna pobeda i tragedija, upravo kao istorija našeg naroda. Srpski kraljevi i srpski narod uvek su živeli jedan život i jednu istoriju koju su delili, u dobru i u zlu.“ Ministar je zaključio da smo svi na dobrom putu i da nadahnuti događajima kao što je današnji, ćemo nastaviti da prikupljamo delove naše istorije rasute po svetu, i da ovaj povratak simboliše i naše sabranje.

Portret Kralja Petra II Karađorđevića u uniformi konjičkog potporučnika koji je danas postao deo Kraljevske zbirke, pored umetničke vrednosti, ima izuzetan istorijski značaj. Inače, slika je rađena tehnikom ulja na platnu.

Izložba dela Vase Pomorišca, koja je otvorena u Galeriji Matice srpske u oktobru prošle godine, privukla je veliku pažnju i interesovanje javnosti. Ovim događajem danas, želimo ponovo i da istaknemo značaj i aktuelnost rada ovog velikog srpskog umetnika.

Vasa Pomorišac je studirao slikarstvo u Beogradu, Zagrebu i Minhenu, a specijalizovao se za slikanje na staklu u Centralnoj školi za umetnosti i zanate u Londonu. Tako je postao prvi srpski slikar koji je obrazovan u Velikoj Britaniji i radio u ovoj tehnici. Po povratku u Beograd 1925. godine, pored slikarstva, bavio se i izradom vitraža za javne ustanove i privatne kuće. Boravio je u Parizu između 1935. i 1939. godine. Predavao je na Kraljevskoj umetničkoj školi u Beogradu, a kasnije je imenovan za profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1942. godine, a 1950. godine za profesora na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu.