Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina prisustvovali su danas parastosu povodom 53. godišnjice smrti Nj.V. Kralja Petra II u Mauzoleju kraljevske porodice, crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Sveštenstvo oplenačke parohije služilo je pomen, kom su uz Njihova Kraljevska Visočanstva prisustvovali članovi Krunskog saveta gospoda Vladan Živulović, Darko Spasić i Zoran Živanović, članovi „Udruženja Kraljevina Srbija“, koje je pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i gospodin Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Kralja Petra I na Oplencu. Nakon službe, Prestolonaslednik je položio venac na grob svog pokojnog oca.

„Na današnji dan 1970. godine prestalo je da kuca srce mog dragog oca, Nj.V. Kralja Petra II. Njegov život nije bio lak, obeležen ranim gubitkom oca i burnim vremenima koja su potresala ceo svet u doba kada je postao monarh. Volja velikih sila mnogo puta tokom istorije oblikovala je sudbinu malih zemalja i njihovih vladara, pa je takav slučaj bio i sa Kraljevinom Jugoslavijom i njenim poslednjim monarhom. Noj otac je bez krune ostao samovoljnim činom nedemokratskog režima, ali suštinu onoga što ta kruna predstavlja nisu nikad mogli da mu oduzmu, te je tako uvek, i pre i tokom i posle velike istorijske prekretnice Drugog svetskog rata, uvek činio sve što je u njegovoj moći da bude u službi svom narodu i Otadžbini.

Na početku Drugog svetskog rata u našoj zemlji, moj otac je bio primoran da se, kao i većina drugih monarha i šefova država iz zemalja pod nacističkom okupacijom evakuiše u London. Nakon rata, komunističke vlasti u Jugoslaviji su mu zabranile povratak u otadžbinu, koju je sanjao do kraja života.

Kao što rekoh, život mu nije bio lak, ali neka njegovo zaveštanje i sećanje na njega budu ispravni i dostojni. Da uvek u mislima imamo ko je on zaista bio. Ljubljeni sin svojih roditelja, naučen da iskreno voli svoj rod i svoju zemlju, a na koga je i njegov narod gledao kao na sina. Monarh zemlje čije su temelje mnogi potkopavali, poslednji Kralj Jugoslavije, moj voljeni otac – Petar II“.

Biografija Nj.V. Kralja Petra II

Nj.V. Kralj Petar II od Jugoslavije bio je prvorođeni sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije. Kralj Petar II rođen je u Beogradu 6. septembra 1923. godine, a kršteni kum mu je bio kralj Džordž V. Nakon ubistva svog oca 1934. godine, postao je Kralj Jugoslavije, ali pošto je tada imao 11 godina, formirano je Namesništvo.

Posle prevrata 27. marta 1941. godine, kada je narod Jugoslavije odbacio pakt koji je tadašnja vlada potpisala sa Nemačkom, kralj Petar II je proglašen punoletnim.

Vojska Jugoslavije nije bila spremna da se odupre invaziji nacističke Nemačke koja je usledila i Jugoslavija je okupirana u roku od jedanaest dana. Kralj Petar II je bio primoran da napusti zemlju i pridružio se drugim monarsima i državnicima iz evropskih zemalja pod nemačkom okupacijom u Londonu juna 1941. Tamo je Kralj Petar bio smatran simbolom otpora protiv nacizma i vredno je radio na tome da dobije podršku Saveznika za borbu naroda Jugoslavije protiv okupatorskih snaga.

Posle rata, nedemokratski komunistički režim zabranio je povratak Kraljevskoj porodici u Jugoslaviju, oduzevši im državljanstvo i konfiskovavši celokupnu privatnu imovinu. Kralj Petar II nikada nije abdicirao.

Kralj je poslednje godine života proveo u Americi. Preminuo je 3. novembra 1970. godine u bolnici u Denveru u Koloradu, a sahranjen je u crkvi manastira Svetog Save u Libertvilu u Ilinoisu. Bio je jedini kralj sahranjen u Sjedinjenim Državama.

Kraljevi posmrtni ostaci preneti su u kapelu Kraljevskog Dvora u Beogradu 22. januara 2013. godine, a državna sahrana održana je 26. maja 2013. u Mauzoleju kraljevske porodice u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, gde se Njegovo Veličanstvo pridružio ostalim članovima Kraljevske porodice sahranjenim u Kraljevskom mauzoleju.