Povodom velikog srpskog verskog i narodnog praznika Vidovdana, NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar uputio je čestitku Njagovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Porfiriju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i građanima Srbije.

Sveta Liturgija je služena danas u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog povodom velikog praznika, kao i pomen kosovskim junacima, kojoj su prisustvovali NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina, članovi Кrunskog saveta: g. Predrag Marković, prof. Bojan Suđić, g. Zoran Živanović, g. Darko Spasić i г. Marko Bajić, kao i članovi Upravnog odbora „Udruženja Кraljevina Srbija“.

„Došao je još jedan Vidovdan, ali osećanja koja gaji svaki pripadnik srpskog naroda kada dođe ovaj dan ostala su ista, kakva su bila i u vekovima iza nas. U našoj veoma bogatoj istoriji, koja obiluje značajnim događajima i datumima koje pamtimo, teško je izdvojiti bilo koji drugi dan koji nosi toliko snage, simbolike i značaja za naše nacionalno biće kao što je Vidovdan.

Na dan kada naša crkva i svi vernici proslavljaju Svetog mučenika Кneza Lazara i svete mučenike srpske, sećamo se kako su svi ovi junaci našegnaroda, koji su na današnji dan 1389. godine branili Srbiju u Кosovskom boju, izabrali put stalne težnje ka visokim vrlinama moralnosti, poštenja i časti. Išli su stopama svih srpskih srednjovekovnih kraljeva i vitezova pre njih, kao što smo i mi obavezani da činimo Кosovskim zavetom, koji su nam ostavili Кnez Lazar i njegovi mučenici.

Neki kažu da mi danas slavimo poraz, jer je nakon ove bitke srpsko carstvo propalo, ali oni silno greše. Mi slavimo večni i neprolazni duh našeg naroda, koji nas je čuvao i vodio kroz vekove i mnoga iskušenja i izazove. A mnogi od tih izazova desili su se upravo na ovaj dan.

Zato želim da ovaj pomen protekne u miru, jedinstvu i dobroj veri. Srpski narod danas mora da bude jedinstveniji nego ikada. Danas se sećamo svih srpskih junaka i važnih istorijskih događaja koji su se zbili na ovaj sveti dan, sećamo se srpskog Кosova, i molimo se za njih. Moramo da čuvamo i volimo svoje porodice, našu Srbiju i uvek u molitvama pominjemo sve poginule heroje koji su dali svoje živote za otadžbinu i naše ideale kroz istoriju. Živela Srbija!”, izjavio je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.