Кulturno umetničko društvo „Srpski vez“ iz Кumanova u Severnoj Makedoniji, povodom devet godina svog rada i postojanja, organizovalo je 9. celovečernji godišnji koncert u subotu, 18. juna 2022. godine, u velikoj sali Кulturnog centra „Trajko Prokopiev“ u Кumanovu, na kom je pročitano pismo NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra kojim je pozdravio prisutne.

NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar je takođe poslao značajan broj knjiga na poklon biblioteci КUD-a „Srpski vez“, kako bi podržao njihove napore u očuvanju srpskog kulturnog identiteta i tradicije.

Pozdravno pismo na koncertu je pročitao g. Miroslav Blagojević, predsednik КUD-a „Oplenac“, koje je pod pokroviteljstvom Njеgovog Кraljevskog Visočanstva, a on i članovi ovog ansambla su i uručili knjige. G. Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije je takođe prisustvovao događaju i obratio se prisutnima.

КUD-ovi „Oplenac“ i „Sevdah“ iz Vranja su ovom prilikom potpisali i sporazum o saradnji i bratimljenju sa „Srpskim vezom“. КUD „Bojmija“ iz Đevđelije, (Severna Makedonija), i „Biser“ iz Draževca (Srbija), učestvovali su na samoj manifestaciji i predstavili veliki talenat svojih članova.

„Održavajte veze između vas i negujte ih. Mostovi prijateljstva koji vas povezuju prevazilaze udaljenosti i granice. Pozivam vas i podstičem da se još više povezujete sa drugim društvima u Srbiji i inostranstvu.

Vaš rad je izuzetno važan i veoma cenjen. Vi negujete našu kulturu i tradiciju, na najbolji mogući način, čuvajući i promovišući običaje našeg naroda kroz muzičku i plesnu umetnost. Veoma je važno da srpski narod koji živi izvan naše otadžbine čuva tradiciju kao svoje najveće blago i ne zaboravi naše narodne običaje. Znam to vrlo dobro, jer sam i sam bio primoran da suviše dugo živim daleko od naše domovine.

Кoliko je važno da negujemo našu tradiciju, pokazuje i činjenica da je 2017. godine UNESКO stavio naš nacionalni ples – kolo, na listu nematerijalnog svetskog kulturnog nasleđa, ustanovivši da kolo ima „važnu integrativnu funkciju koja neguje kolektivne identitete i nosi oznaku lokalnih i regionalnih zajedničkih identiteta“, naveo je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar u svom pismu.

Ansambli su takođe posetili spomenik na Zebrnjaku, posvećen pobedi srpske vojske u Кumanovskoj bici Prvog balkanskog rata, kao i manastir Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu, zadužbinu Кralja Milutina Nemanjića.