Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina svečano su danas uručili veoma važnu donaciju novih aparata za skrining sluha obezbeđenih za deset bolnica u Srbiji. Predaja je obavljena u Kraljevskom dvoru u Beogradu uz podršku Ministarstva zdravlja, koje je predstavljao Državni sekretar g. Aleksandar Milošević, i i g. Dejvida Morgana, zamenika šefa misije Ambasade Kanade u Srbiji.

Zahvaljujući velikodušnosti donatora Lajflajna Kanada u oktobru prošle godine u Torontu i Nijagarinim vodopadima organizovana su dva veoma uspešna humanitarna događaja, u skladu sa zajedničkom vizijom pružanja preko potrebne podrške unapređenju zdravstvene zaštite novorođenčadi i dece širom Srbije. Glavni cilj tih događaja bio je da se osigura da bolnice u Srbiji dobiju opremu za skrining sluha. Humanitarna organizacija Lajflajn Kanada je pod pokroviteljstvom Njenog Kraljevskog Visočanstva i više od 30 godina sa ogromnim entuzijazmom, ljubavlju i brigom pruža podršku svima kojima je pomoć potrebna u Srbiji i Republici Srpskoj.

Današnjem uručenju u Dvoru prisustvovali su i direktori i predstavnici primalaca donacije, Opštih bolnica iz Aleksinca, Valjeva, Vrbasa, Vranja, Vršca, Kikinde, Paraćina, Požarevca, Smedereva i Ćuprije, kao i članovi Kraljevskog medicinskog odbora i Kraljevskog komiteta za skrining sluha.

Državni sekretar g. Milošević se ispred Ministarstva zdravlja i ministarke Nj.E. prof. dr Danice Grujičić zahvalio Njihovim Kraljevskim Visočanstvima, Humanitarnoj organizaciji Lajflajn iz Kanade, kao i svima koji su dali svoj doprinos da se ovakva jedna donacija sprovede u delo, istakavši da je ovo još jedan veliki Princezin doprinos. Zadovoljstvo Ambasade Kanade u Srbiji na ovoj donaciji i uspešnoj saradnji je u svom govoru istakao i g. Morgan.

Prof. dr Zoran Komazec, član Kraljevskog komiteta za skrining sluha, detaljnije je objasnio kako donirani aparati funkcionišu i da je njihov poseban značaj upravo u tome što omogućava rano otkrivanje gluvoće ili nagluvosti. Neonatalni skrining omogućava da se za dete od starosti već od jednog ili dva dana utvrdi potstojanje problema i da se upute dalje na konačnu dijagnostiku. „Nakon ranih i adekvatnih utvrđenog stanja i rehabilitacije, kao epilog cele ove priče dobićemo decu koja razvijaju govor koji je jednak ili gotovo jednak sa njihovim čujućim vršnjacima.“

„Verujem da nijedna novorođena beba ne sme da napusti bolnicu bez trominutnog testa sluha, kako bi se proverilo da nema problema sa sluhom. Čvrsto verujem da svaka bolnica treba da ima mogućnosti da radi taj test i da se roditelji moraju ohrabriti da njihova deca obave ovu kontrolu, i tako budu sigurni da je sve u redu. Aparati koje danas doniramo omogućiće brz, tačan i neinvazivan pregled sluha novorođenčadi, što će značajno poboljšati mogućnost ranog otkrivanja tegoba sa sluhom i pravovremene intervencije, zahvaljujući velikodušnosti donatora Lajflajna Kanada.

Nikada ne smemo prestati da podržavamo naše zdravstvene ustanove i da se borimo za bolju budućnost naše dece. Zahvalna sam na prilici da pomognem našim ljudima. Naša je dužnost da uvek budemo tu za narod Srbije i Republike Srpske“, izjavila je ovom prilikom Nj.K.V. Princeza Katarina.

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina su veoma zahvalni g. Zoranu Ćurčinu, porodici Jerić, g-dinu i g-đi Džonu i Lani Vujičić, Komitetu Nijagarinih vodopada na čelu sa g-đom Džordžinom Kirali i g. Rikom Seredom, kao i članovima odbora i donatorima Lajflajna Kanada.

Princeza Katarina i Kraljevski odbor za skrining sluha, čiji je osnivač Njeno Kraljevsko Visočanstvo, konstantno apeluju na važnost korišćenja opreme za ranu dijagnostiku u svim porodilištima, kako bi se problemi sa sluhom uočili u periodu kada ranom intervencijom i pravilnim tretmanom može da se obezbedi kvalitetniji život. Kada se otkrije na vreme, oštećenje sluha može se prevazići slušnim aparatom ili kohlearnim implantom, a govorne sposobnosti i razvoj deteta će se odvijati normalno.

Princeza Katarina je tokom današnjeg događaja takođe rekla: „Moramo misliti na budućnost Srbije. Naša deca moraju da nauče radost davanja. Naša deca uče od nas, a kada mi pomažemo svojoj deci u tome, onda gradimo zemlju koja će imati srce, gradimo zemlju koja će znati da pomaže drugima. Nije važno šta imamo, važno je šta dajemo. Ako ljudi mogu da zamene posedovanje sa davanjem, mislim da će biti mnogo srećniji, i mnogo ponosniji na svoju decu dok odrastaju”.