Arhiva saopštenja

Saopštenje

SVEČANO OTVOREN TREĆI ONKOLOŠKI SIMPOZIJUM 2012
Beograd, 27. septembar 2012 – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina priredili su večeras u Kraljevskom Dvoru prijem dobrodošlice za učesnike “Trećeg onkološkog simpozijuma”. Pored učesnika konferencije, renomiranih lekara iz zemlje i inostranstva, svečanom otvaranju su prisustvovali i dr Maja Vučković-Krčmar, zamenik šefa delegacije Evropske komisije u Beogradu i dr Ana Jovićević, ispred Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.
Zvanično otvaranje Trećeg onkološkog simpozijuma planirano je za petak, 28. septembar 2012. godine u 9 časova u Kristalnoj dvorani hotela Hajat u Beogradu, na kome će se pored Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katrarine obratiti i Nj.E. prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije, Nj.E. g-din Vinsent Dežer, šef delegacije Evropske Unije u Srbiji, dr Dorit Nitcan, šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i dr Hedvig Hričak, direktor odeljenja za radiologiju u Memorial Sloan Ketterin Cancer Center bolnici u Njujorku.
Nakon zvaničnog otvaranja uslediće predavanje i radionice na sledeće teme: “Onkološki imidžing”i “Značaj imidžinga u dijagnostikovanju raka prostate” od strane Prof.dr Hedvige Hričak, “Implementacija Nacionalnog skrining programa – izveštaj o dosadašnjim aktivnostima” od strane Prof.dr Dušana Kerbera,  vođe projekta Tehnička podrška u implementaciji nacionalnog skrinig programa u Srbiji, “Menadžment u onkologiji – međunarodni trendovi i kontroverze; zdravstveni sistemi i institucije u tranziciji” od strane dr Ivana Jekića sa Kliničkog centra Srbije, “Uloga PET u Onkologiji” od strane profesora Jasne Mihailović, šefa Odeljenja za nuklearnu medicine na Institutu za onkologiju Vojvodine.
Pored Prof. dr Hričak, i drugi gosti iz inostranstva će održati svoja predavanja na sledeće teme: “Izveštaj o Hrvatskom skriningu raka dojke” od strane Prof.dr Borisa Brkljačića, profesora na Odeljenju za dijagnostiku i interventnu radiologiju u Univerzitetskoj bolnici Dubrava Univerziteta u Zagrebu, “Kontroverze u skrinigu raka dojke” i “Imidžing raka dojke:lečenje i praćenje” od strane Prof.dr Dejvida Deršoa, profesora na Odeljenju radiologiju u Memorial Sloan Kettering Cancer Center bolnici u Njujorku, “Kontrola kvaliteta” i “BIRADS najnovija dostignuća” od strane Prof.dr Kerol Li, profesora na Odeljenju radiologiju u Memorial Sloan Kettering Cancer Center bolnici u Njujorku, “Kontroverze u skriningu raka debelog creva” od strane Prof.dr Žan Fevra, konsultanta na projektu Tehnička podrška u implementaciji nacionalnog skrinig programa u Srbiji i “Imidžing raka debelog creva” od strane dr Nataše Prvulović.
Drugog dana Simpozijuma biće predstavljeni i  najnovi izveštaji o Skriningu raka debelog creva u Srbiji i Raku prostate u Srbiji, od strane dr Milene Šćepanović i Prof. dr Caneta Tulića, nakon čega će uslediti i radionica: “Osnovni elementi za formiranje skrining programa i izvođenje kontrole kvaliteta” koju će voditi Prof.dr Dejvid Deršo, Prof.dr Kerol Li i Prof.dr Boris Brkljačić.
Treći dan Simpozijuma započeće radionicom g-đe Šile Fortunato na temu “Kako napisati uspešan projekat za subvenicju”, a zatim će uslediti predavanja: “Kontrola duvana u Srbiji” od strane dr Srmene Krstov, šefa Nacionalnog komiteta za prevenciju pušenja, “Dijagnostički algoritmi za lezije nađene u skriningu raka pluća” i “Rak pluća-uloga skrininga” od strane Prof.dr Kristijana J. Herolda, profesora na Odeljenju radiologije Bečke opšte bolnice, “Pilot studija niskog doziranja CT skrininga raka pluća” od strane Prof.dr Sanje Stojanović, “Uloga omega-3 masnih kiselina i dijete u lečenju raka” od strane profesora Zaharule Nikolakopolu sa Univerziteta Kraljice Marije u Londonu, “Genetske predispozicije za oboljevanje od raka dojke i raka jajnika” od strane Prof.dr Tanje Pejović, “BRCA testiranje – iskustvo Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije” od strane dr Mirjane Branković Magić, šefa Odeljenja za eksperimentalnu onkologiju.
Na kraju trećeg dana, pre završne diskusije, Prof.dr Petar Bošnjaković predstaviće rezulate skrininga mobilnim mamografom u Srbiji za period 2009 – 2012. godine koji  je omogućen donacijom Fondacije NJ.K.V. Princeze Katarine, a dr Aleksandra Jarić predstaviće rezultate skrininga mobilnim  mamografom u Srbiji za period od 2009 – 2012. godine koji je omogućen donacijom Fonda B92.

 

Arhiva saopštenja
 

 

1997 NJKV Prestolonaslednik Aleksandar II
Sva prava zadržana 
[email protected]