Povodom Svetskog dana borbe protiv raka želim da skrenem pažnju na činjenicu da rak može da se spreči usvajanjem zdravih životnih navika, a redovnim lekarskim pregledima, skriningom, prevencijom faktora rizika i programima vakcinacije koji su od velikog značaja, ova bolest može uspešno da se izbegne ili izleči. Brinući o svom zdravlju, istovremeno se brinemo i za naše najmilije. Dobro zdravlje je neophodno za bolji život i dobrobit naših porodica.

Otkako je 2001. godine osnovana moja humanitarna Fondacija u Beogradu, ona se aktivno bavi podizanjem svesti o važnosti prevencije, lečenja i borbe protiv raka, kao i obezbeđivanjem medicinske opreme za lečenje raka i to je jedan od njenih najvažnijih ciljeva za budućnost.

U 2019. godini ukupna vrednost medicinske opreme koju je moja Fondacija donirala dostigla je preko 1.700.000 dolara.

U saradnji sa Fondacijom Stavros Niarhos iz Njujorka, Kliničkom centru Niš poklonjena je radna stanica za mamografiju vredna 57.500 dolara za podršku radu najsavremenijem digitalnom mamografu u vrednosti preko 300.000 dolara i pokretnom digitalnom mamografu vrednom više od 750.000 dolara, koji su donirani u prethodnim godinama, od kada je pregledano više od 100.000 žena širom Srbije. Takođe, u saradnji sa Fondacijom Stavros Niarhos, donirali smo 8 infuzijskih pumpi u vrednosti preko 15.000 dolara Institutu za onkologiju Vojvodine.

Fondacija Princeze Katarine isporučila je i novi ultrazvučni uređaj u vrednosti od 73.000 EUR Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i novu medicinsku opremu u vrednosti od 27.000 dolara koja se koristi za genetičko testiranje nasledne predispozicije za karcinom dojke i jajnika.

Opštoj bolnici u Čačku donirano je preko potrebno vozilo u vrednosti od 10.000 EUR, zahvaljući gospodinu Lukiću, direktoru kompanije Tojota Srbija, koji je bio spreman da pomogne mojoj Fondaciji. Vrlo brzo smo reagovali na zahtev bolnice i srećna sam što sam uspela da uručim ovu vrednu donaciju, koja se koristi za prevoz pacijenata iz Čačka i okoline u bolnicu, na hemoterapiju i dijalizu.

Naša zemlja je 2019. godine započela značajnu tradiciju organizovanjem prve „Trke za lek“, pod mojim pokroviteljstvom, u Beogradu, sa ciljem da se podigne svest žena i čitavog društva u borbi protiv raka dojke, kao i da se ne zaborave žene koje su izgubile bitku sa ovom bolešću.

Stalno stručno usavršavanje je od presudnog značaja za naše doktore i ponosna sam što sam bila pokrovitelj i otvorila 56. Kancerološku nedelju u Beogradu, kao i što sam ugostila dva predavača iz Memorijalnog centra za rak Sloun-Ketering iz Njujorka, prof. dr Hedvig Hričak, predsednicu Odeljenja za radiologiju Memorijalnog centra za rak Sloun-Ketering, i prof. dr Heika Šodera, načelnika Službe za molekularno snimanje i terapiju u Memorijalnom centru za rak Sloun-Ketering, koji su nesebično podelili svoje znanje sa našim lekarima.

Moja humanitarna Fondacija u Beogradu sarađuje sa Memorijalnom bolnicom Sloun-Ketering iz Njujorka i bolnicom Dr. Anderson iz Hjustona u Teksasu, koje su vodeći centri za rak u Sjedinjenim Državama, u organizovanju specijalističke obuke za naše radiologe i onkologe, kako bi stekli najnovija znanja u tim oblastima. Tokom poslednjih pet godina moja Fondacija poslala je na obuku više od dvadeset srpskih doktora. Direktor Službe za radiološku i endoskopsku negu u Memorijalnom centru za rak Sloun-Ketering dr Metju Kenedi biće naš gost i održaće predavanje na prvoj Konferenciji medicinskih sestara i tehničara srpske dijaspore, koja će se održati od 23. do 25. aprila ove godine u Beogradu.

Takođe, radimo na organizovanju stručnog usavršavanja za naše doktore i povezujemo ih sa kolegama iz dijaspore organizujući Konferenciju srpske medicinske dijaspore već 11. godinu zaredom, Onkološku konferenciju svake druge godine, a prvi put 2020. godine i Konferenciju medicinskih sestara i tehničara srpske dijaspore.

Želim da istaknem moje divljenje i zahvalnost svim srpskim zdravstvenim  radnicima na izuzetnom radu i doprinosu opštem dobru. Nadam se da ćemo svi nastaviti da radimo u korist zdravlja svih naših građana.

 

Nj.K.V. Princeza Katarina