Njegovo Кraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar, duboko zabrinut zbog aktuelne situacije u Istočnoj Evropi koja bi mogla da predstavlja opasnost za ceo svet, uputio je apel za mirno rešenje sukoba u Ukrajini.

„Sa velikom uznemirenošću i tugom pratim vesti o sukobu u Ukrajini. Želim da uputim apel svim uključenim stranama, liderima svih zemalja sveta, da pronađu mirno rešenje za ovaj užasni konflikt. Rat nikada nije dobra opcija, on donosi samo uništenje, bol i patnju nevinim ljudima i duboko sam zabrinut za budućnost čitavog društva ako se ovaj sukob nastavi.

Ne postoji problem koji se ne može rešiti otvorenim razgovorima; pregovarački sto je uvek jedino pravo mesto za rešavanje svakog konflikta. Кada oružje progovori, čovečanstvo pati. Želim i molim se za to, da sve strane uključene u ovaj sukob zajedno sednu i pronađu mirno rešenje.

Snažno podržavam zvaničan stav Republike Srbije da naša zemlja ne staje ni na jednu stranu u ovoj tragediji, već da ostanemo neutralni, poštujući teritorijalni integritet i međunarodno pravo, što je od izuzetnog značaja i za našu zemlju, i da apelujemo i čuvamo mir. Narod Srbije dobro zna koliko užasa sukobi donose, mnogo smo propatili u prošlosti. I niko više ne treba tako da pati. Svetu u kome svi živimo, mir je preko potreban!“, izjavio je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.