Nj.K.V. Princeza Katarina obratila se danas na svečanom otvaranju 20. Festivala stvaralaštva starijih osoba „Zlatno doba“, koji je u Jugoslovenskoj kinoteci organizovan pod sloganom „Dodajte stvaralaštvo godinama“.

Ova jedinstvena i tradicionalna manifestacija posvećena je slavljenju i svedočenju stvaralšatva ljudi u njihovoj zlatnoj životnoj dobi. Prisutnima su se obratili i dr Srđan Dimitrijević, direktor Gerontološkog centra Beograda, g-đa Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije,  i g-đa Aleksandra Čamagić, sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

„Drago mi je je što ovaj festival ima tradiciju, što se uspešno organizuje već dvadeset godina. Divno je videti da održavate svoju kreativnost i razvijate je tokom godina kroz muziku, pisanje i slikanje. Od osnivanja moje Fondacije oduvek smo deo naših aktivnosti posvećivali starima. Želim da znate da niste zaboravljeni i da vaša mudrost i životno iskustvo treba da budu putokaz mladima.

Toliko ste doprineli svetu u kome živimo i zaslužujete iskrenu zahvalnost. Moj suprug Prestolonaslednik Aleksandar i ja uvek ćemo nastaviti da pomažemo centrima za stare u Srbiji kako bismo starijima, koji su uvek u našim srcima, učinili život lepšim i radosnijim. Želim vam da budete zdravi, srećni i radosni i radujem se susretu sledeće godine na još jednom festivalu“, rekla je Princeza Katarina.

U okviru programa predstavljen je kratki film „Jubilej“ o Festivalu „Zlatno doba“, a uručena su i priznanja: novinarska nagrada „Zlatna reč“, kao i „Zlatni, srebrni i bronzani stih“ za troje najbolje plasiranih takmičara na festivalskom poetskom konkursu. Princeza Katarina je dobitnike nagrada obradovala i lepim poklonom – knjigom o Nj. V. Kralju Petru II, uz cveće za dame koje su osvojile nagrade.