Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, Nj.K.V. Princeza Katarina i Nj.E. g. Li Đeung, ambasador Republike Koreje u Srbiji, zvanično su uručili donaciju vrednu više od 17.300.000 dinara (162.000 dolara), koju je Vlada Republike Koreje dodelila za 4 zdravstvene ustanove i Fondaciju Princeze Katarine. Svečano uručenje obavljeno je danas u Kraljevskom Dvoru u Beogradu, u prisustvu i uz podršku Ministarstva zdravlja, koje je predstavljao Državni sekretar g. Aleksandar Milošević.

Donacija uključuje 2 kombija, 6 inkubatora i 2 pacijent-monitora. Pored Fondacije Princeze Katarine, koja je dobila jedan Hjundai kombi za podršku svom humanitarnom radu i budućim isporukama pomoći, primaoci su i Opšte bolnice iz Paraćina, koja je dobila 2 inkubatora, Kikinde, koja je dobila 2 inkubatora i 2 pacijent-monitora, i Gornjeg Milanovca, takođe 2 inkubatora, kao i Dom zdravlja Topola koji je dobio jedan Sitroen kombi.

Pošto je Vlada Koreje već ranije podržala rad Princeze Katarine i njene Fondacije, kada je pre više godina donirala jedno vozilo kao podršku njihovim naporima, Njeno Kraljevsko Visočanstvo im se sada još jednom obratila za pomoć. Kako su sredstva za koja se konkurisalo bila znatna i prevazilatila samo potrebe njene Fondacije, Princeza je odlučila da zamoli naše korejske prijatelje da pruže podršku i srpskim zdravstvenim ustanovama.

Uručenju i konferenciji za novinare prisustvovali su uz Njihova Kraljevska Visočanstva, Njegovu Ekselenciju ambasadora i državnog sekretara prisustvovali i direktori svih pomenutih ustanova, primaoci donacije – dr Saša Bacić iz Paraćina, dr Vesna Tomin iz Kikinde, dr Valentina Pajić iz Topole, i dr Predrag Šutić iz Gornjeg Milanovca.

„Veoma sam zahvalna Vladi Republike Koreje i njenoj Ambasadi u Beogradu na hvale vrednoj velikodušnosti. Uz vašu podršku, nastavljamo naše humanitarne napore za dobro naroda Srbije, naših domova za nezbrinutu decu, domova za stare, bolnica i svih drugih ustanova kojima moja Fondacija i ja pomažemo. Moja Fondacija uvek nastoji da poveže i bude most između ljude dobre volje širom sveta i onih kojima je pomoć potrebna.

Hvala vam i na podršci našim bolnicama i dragocenog rada naših lekara i medicinskih radnika. Oni su istinski heroji našeg vremena i zaslužuju svaku moguću podršku u svojim plemenitim težnjama da pruže najbolju moguću negu svojim pacijentima.

Posebno me raduje što vidim sve inkubatore koje danas bolnice dobijaju. Deca su najveće blago koje imamo, moramo da ih čuvamo, i da im pružamo svu moguću podršku, kako na početku njihovog života, tako i na celom putu odrastanja. Moj suprug, Prestolonaslednik Aleksandar, moja Fondacija, i ja trudićemo se da i ubuduće pomažemo što više možemo“, rekla je Princeza Katarina.

Nj.E. Ambasador Đeung izrazio je zadovoljstvo Vlade Koreje što je u mogućnosti da pomogne narodu Srbije, kao i humanitarnim naporima Princeze Katarine i njene Fondacije. „Odmah sam odlučio da pokušam sve što mogu da ostvarim želju Njihovih Visočanstava, jer sam zaista bio dirnut njihovom iskrenošću i snažnom željom. Iskreno govoreći, nije bilo bez poteškoća dobiti odobrenje za donaciju Princezinoj fondaciji, s obzirom na strogu regulativu moje vlade da Zvaničnu razvojnu pomoć (ODA – Official Development Assistance) u principu daje samo vladinim ili zvaničnim institucijama.

Što je bolje, nije samo jedan nego dva kombija i ne samo kombija već i šest inkubatora i dva pacijenat- monitora i za Fondaciju i za zdravstvene ustanove. To je omogućeno zahvaljujući posvećenosti moje Vlade da pruži veću pomoć drugim zemljama i poveća svoj budžet za tu svrhu. Ova medicinska oprema, kao i kombi vozila, biće u dobrim rukama stručnjaka da spasu dragocene živote novorođenih beba i njihovih majki i da efikasnije reaguju na hitne medicinske slučajeve građana.“ Ističući dobre odnose naše dve zemlje i naroda, Njegova Ekselencija je dodao da će Ambasada učiniti sve da produži i produbi bilateralne odnose između Koreje i Srbije i da je uvek otvorena za konstruktivne sugestije i preporuke i spremna za zajednički rad. sa prijateljima, za dobrobit naroda dve zemlje.

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina veoma su zahvalni kompanijama: Hjundai Srbija, Dreger Tehnika, Papastolou Healthcare Technologies Beograd i Autopromet, na podršci i dobroj saradnji.