Nj.K.V. Princeza Katarina prisustvovala je svečanoj proslavi 75. godišnjice UNICEF-a, u subotu, 11. decembra 2021. u Zepion Megaronu u Atini, kojom je obeležen veliki jubilej organizacije posvećene promovisanju i borbi za prava dece širom sveta.

Ovom značajnom događaju prisustvovali su i predsednica Republike Grčke, Nj.E. g-đa Katerina Sakelaropulu, ambasador dobre volje Uneska, Nj.E. g-đa Marijana Vardinojanis, predstavnici kancelarija Ujedinjenih nacija u Grčkoj, ambasadori država članica EU i mnogi uvaženi poslanici grčkog parlamenta.

„Veoma sam srećna što sam prisustvovala ovom velikom jubileju jedne od najznačajnijih svetskih organizacija – UNICEF-a. Njihovi napori i ciljevi, da podrže najdragocenije blago koje imamo na svetu – našu decu, vredni su svake pohvale i svi treba da učinimo sve što možemo da bi životi dece bili bolji i da im oplemenimo detinjstvo.

Napori humanitarne organizacije Lajflajn u Čikagu, Torontu, Njujorku, Londonu i Atini, čiji sam pokrovitelj, kao i moje Fondacije u Beogradu, u velikoj meri su posvećeni pomoći deci. Zato pozivam sve ljude da učine sve što je u njihovoj mogućnosti da podrže naše najmlađe. Bez dece nema budućnosti. Oni su temelj čitavog našeg društva, naša nada u bolje sutra“, izjavila je ovom prilikom Nj.K.V. Princeza Katarina.

„Prepoznajući rad UNICEF-a već 75 godina i podržavajući njegove napore, možemo da zajedno oblikujemo harmoničnu sadašnjost za decu, kao obećanje, ako ne i garanciju za bolju budućnost“, izjavila je g-đa Sakelaropulu, predsednica Grčke, u svom govoru.

Proslave u znak sećanja na tri četvrtine veka rada na odbrani prava dece i dobrobiti svakog deteta širom sveta održavaju se u preko 100 zemalja, sa glavnim ciljem da se ojačaju kolektivni napori da se ubrza napredak najmlađih širom sveta. UNICEF promoviše prava i dobrobit svakog deteta, u svemu što radi. Zajedno sa svojim partnerima, UNICEF radi u 191 zemlji i teritorijama, kako bi svoju posvećenost pretočio u praktičnu akciju, fokusirajući posebne napore na dopiranje do najugroženije i isključene dece, а u korist sve dece, svuda.