Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine pozvao je Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, kao starešinu Kraljevske porodice i unuka veličanstvene žene, koja je i danas upamćena kao „Kraljica majka“, da prisustvuje uručenju kompjuterske opreme osnovnoj školi „Kraljica Marija” u Ovči.

Gospodin Predrag Marković, član Krunskog saveta, prisustvovao je događaju kao izaslanik Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje događaju, zbog obaveza u inostranstvu. Uručenju su prisustvovali i Nj.E. g-đa Silvija Davidoju, ambasadorka Rumunije u Srbiji, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine g. Daniel Magdu, predstavnici lokalne samouprave i rukovodstva škole.

Sredstva za nabavku opreme obezbedila je Vlada Republike Rumunije – Departman za Rumune u rasejanju, na osnovu projekta Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

„Srećan sam što je škola koja nosi ime moje bake dobila ovu donaciju. Upućujem zahvalnost Departmanu za Rumune u Rasejanju Vlade Rumunije što je prikupio sredstva za ovu opremu, koja će mnogo značiti učenicima škole u njihovom obrazovanju i njihovim nastavnicima u prenošenju znanja. Takođe, zahvaljujem Nacionalnom savetu rumunske nacionalne manjine na pokretanju ovog projekta.

Učenici treba da budu ponosni što pohađaju školu koja nosi ime Kraljice Marije. Ne govorim to samo kao njen unuk, već i kao objektivni posmatrač naše istorije. Bila je veliki dobrotvor i humanitarni radnik, čiji se trud i danas pamti, i koja je velika inspiracija mojoj supruzi, Princezi Katarini i meni, da idemo njenim stopama u pomaganju narodu naše lepe zemlje.

Ona je i simbol iskrenog prijateljstva između Rumunije i Srbije, i naših naroda. Ovi bratski odnosi su opstali tokom naše istorije, a podjednako su jaki i danas. Za svaki narod je važno da ima pravog i poštenog prijatelja u međunarodnoj zajednici“, rekao je Prestolonaslednik Aleksandar.