Emir Nemanja Kusturica je filmski režiser, glumac i muzičar. Dobio je najviša priznanja za nekoliko međunarodno nagrađivanih igranih filmova, kao i za projekte izgradnje gradova. Dva puta je osvojio Zlatnu palmu u Kanu (za filmove Otac na službenom putu i Podzemlje). Nosilac je francuskih ordena Viteza Legije časti (2011) i Komandanta reda umetnosti i književnosti (2007).

2001. godine je režirao dokumentarni film Priče super osmice, o turneji i koncertima grupe The No Smoking Orchestra, čiji je član. Godine 2005. bio je predsednik žirija Kanskog filmskog festivala. Dokumentarni film Maradona, o argentinskom fudbaleru, imao je premijeru u Italiji, maja 2007. godine, a u Francuskoj na Kanskom festivalu 2008. Film Zavet premijerno je prikazan na Kanskom festivalu 2007. Tokom te godine, Kusturica je postavio pank-operu Vreme Cigana, koja je imala premijeru u junu 2007, u Operi Bastilja u Parizu. Narednog meseca režirao je muzički video za singl Manu Čaoa Kiša u raju.

Emir Kusturica je imenovan za nacionalnog ambasadora UNICEF-a za Srbiju 8. Septembra 2007. godine.

Od januara 2008. organizuje godišnji privatni filmski festival Kustendorf. Prvi se odigrao u Drvengradu, selu izgrađenom za snimanje filma Život je čudo, od 14. do 21. januara 2008. godine. Njegov sledeći film, Hladna voda, biće komedija na temu sukoba na Bliskom istoku. Snimanje je počelo u novembru 2010. Godine u Nemačkoj.

Na 64. Kanskom festivalu, održanom od 11. i 12. maja 2011, Kusturica je predsedavao žirijem za selekciju Izvestan pogled. 14. maja te godine, u Kanu je proglašen Vitezom Legije časti.

Septembra 2012, Emir Kusturica je prihvatio ponudu da postane glavni član žirija prvog međunarodnog filmskog festivala u Sankt Petersburgu.

Podelite ovaj članak: